Den ultimative startguide til moderne Bullet Journaling

Den ultimative startguide til moderne Bullet Journaling

Flere i min omgangskreds har spurgt: “Det der Bullet Journaling… Hvad er det for noget?” Det er også et spørgsmål jeg hører, når nye finder frem til konceptet, og gerne vil prøve det af. Jeg synes det er et stort og meget komplekst svar der hører sig til, og derfor fandt jeg det relevant at lave en mini-guide her på bloggen.

Det grundlæggende princip

Egentlig så er en Bullet Journal en notesbog, hvori du har en månedsplan og nedskriver dine daglige to-do-lister. Det er meget simpelt forklaret. Måske også for simpelt – for en Bullet Journal kan meget mere end det.

Med din Bullet Journal kan du samle alle dine nedskrevne tanker, lister, idéer brainstorms.. Ja, alt hvad du egentlig kan komme i tanke om at ville skrive ned. Og modsat hvad mange billeder på Instagram, Facebook og Pinterest viser, så behøver du ikke andet end en notesbog og en kuglepen.

Første step…

Det første step i at starte en Bullet Journal er selvfølgelig at finde den notesbog og kuglepen man gerne vil bruge. Og dernæst går det sjove igang! Du kan finde mange idéer til sideopsætninger på diverse sociale medier, men jeg vil helt klart anbefale Pinterest og Instagram til idéindsamling.

Dette første step kan godt være lidt skræmmende. Når man ser på de mange flotte billeder med flot skrift, fine tegninger og dyre tuscher, kan man nemt blive overvældet og få en følelse af, at man ikke kan gøre det lige så flot. Men lad os lige huske på, at de billeder du ser, det er billeder af alle de flotte sider, som folk har lavet. Det kan være lidt misvisende, så derfor må du ikke lade dig skræmme. Alt har en begyndelse og øvelse gør mester. Så hvis du gerne vil mestre brushlettering, så skal du blot øve dig! Og det samme gør sig gældende for alle de flotte tegninger du ser.

Når du har kigget igennem de mange billeder og fået en idé om, hvad der er relevant for dig at have med i din notesbog, eller måske bare hvad der kunne være sjovt at have med, så er du faktisk klar til at sætte den første streg i din notesbog!

Herunder vil jeg beskrive det mest almindelige indhold i en Bullet Journal. Det forskellige indhold vil komme i dén rækkefølge, som folk normalt gør brug af. Men husk – det er DIN Bullet Journal, og derfor kan du gøre præcis, som det passer dig.

Key

Som regel er det første man finder i en Bullet Journal en key. Din key er et overblik over de forskellige tegn, som du ønsker at gøre brug af i din Bullet Journal. Det kunne fx være en lille cirkel for en aftale, en prik for en opgave, et hjerte for et minde eller en streg for en note. Der findes mange forskellige ting.

Personligt har jeg ikke lavet en key. Men jeg bruger heller ikke mange symboler i min Bullet Journal. Jeg bruger en prik til alt andet end minder – og har jeg et minde jeg gerne vil skrive ned en dag, laver jeg et hjerte ud for.

Indholdsfortegnelse

Efter din key, kan du vælge at lave en indholdsfortegnelse. Min erfaring med indholdsfortegnelser er, at der gerne må være god plads – jeg har som regel brugt 3-4 sider, jeg har reserveret til indholdsfortegnelsen. Og efterhånden som der kommer flere sider til i bogen, så tilføjer jeg dem i indholdsfortegnelsen. Det er altså ikke sider, der skal udfyldes med det samme.

Da jeg startede med at lave min Bullet Journal brugte jeg den notesbog, der hedder Leuchtturm. I en Leuchtturm er der allerede lavet en indholdsfortegnelse og der er sidetal på siderne, så det er nemt at gå til. Ønsker du at gøre brug af en indholdsfortegnelse, men har du ikke sidetal på dine sider, anbefaler jeg dig at få lavet det. Vil du ikke bruge tiden på at skrive tal på alle siderne på én gang, kan du vælge at gøre det løbende, som du tager nye sider i brug. Det er meget nemmere for dig at gøre brug af indholdsfortegnelsen, hvis der også er sidetal.

Personligt bruger jeg ikke indholdsfortegnelse. Jeg har været igang i mange år, og har derfor lært hvilke sider jeg bruger, hvor jeg sætter dem ind og hvordan jeg kan referere tilbage til dem.

Som det ses på billedet ovenfor, har jeg fx lavet en hovedpinedagbog i min Bullet Journal. Det er en side, som jeg konstant vil referere tilbage til for at kunne udfylde, og derfor har jeg sat en lille fin tab ind i toppen af siden. Der findes forskellige slags – både med måneder, andre samlinger og de tomme. Jeg har købt mine hos Handwritings, hvor alle 3 muligheder findes. På den måde kan jeg hurtigt finde frem til den, helt uden at åbne bogen først. Det kræver måske lidt erfaring for at finde ud af, hvilke sider man vil referere tilbage til, og hvilke sider, som blot får lov til at pynte i bogen – og derfor kan det være nemt og bekvemt med en indholdsfortegnelse i starten.

Futurelog

Efter indholdsfortegnelsen, vil man ofte finde en futurelog. En futurelog er i princippet en oversigt over de kommende måneder. Her kan du se hvordan resten af året ser ud, hvilke aftaler og deadlines du har i fremtiden og hvad du ellers finder relevant at bruge din futurelog til.

Mange vælger at lave en futurelog ét år frem. Der findes mange måder at gøre dette på. På billeden ovenfor ser du, hvordan jeg har valgt at gøre det i en af mine Bullet Journals. Det er et helt simpelt layout, hvor jeg nemt og hurtigt kan skrive nye aftaler ind. Der er desuden masser af plads til disse kommende aftaler, for det ville være så ærgerligt at få en aftale 3 måneder frem i tiden, som der ikke er plads til at skrive ned. Derfor sørger jeg altid for at have masser af plads i min future log.

Monthly log

Når du har både din indholdsfortegnelse og din future log, så er du klar til at komme igang med den første måned, ved at lave en monthly log

Jeg har indsat et billede af, hvordan en monthly log kan se ud. Her har du muligheden for at skrive månedens aftaler ned og hvilke opgaver du skal have løst i løbet af måneden. Det er en side du kan vende tilbage til hele måneden igennem, for at få et månedenligt overblik.

Din monthly log laver du til starten af hver måned, så du hver måned har et lidt mere detaljeret overblik over aftaler, end du har i din future log. I din monthly log skriver du måske også tidspunkt og sted ud for aftalen.

Weekly log

Efter din monthly log kan du lave en weekly log, som giver dig et ugentligt overblik. Her kan du gå lidt mere i detaljer med dine aftaler og to-do’s for ugen.

Med dine monthly logs og dine weekly logs har du også muligheden for at have et gennemgående tema. Det kunne fx være farven gul, kaktusser, blomster eller små kruseduller. Det kan også være du vil holde det helt simpelt og ikke have noget tema.

I mine monthly og weekly logs har jeg haft en blanding af at bruge temaer og at holde det helt minimalistisk. Da Bullet Journaling kom frem, var det meget minimalistisk og uden temaer. Det er en trend der er kommet til efterfølgende, som man kan vælge at bruge eller lade være.

Daily log

Efter din weekly log kommer din daily log. Det er her du skriver dagenes aftaler helt specifikt ned, samt dine daglige to-do’s.

Det kan måske virke fjollet at lave daglige to-do-lister. Men al forskning viser, at hvis du skriver ting ned, så husker du dem bedre. Så det er ikke nødvendigvis fordi du behøver gå rundt med din Bullet Journal hele dagen – måske husker du dine to-do’s helt af sig selv, fordi du har skrevet dem ned.

I de perioder, hvor jeg ikke har brugt min Bullet Journal, har jeg haft en tendens til hele tiden at udsætte eller helt droppe to-do’s. Når jeg bevidst minder mig selv om at skulle gøre tingene, er det simpelthen så tilfredsstillende at sætte et kryds ud for opgaven, fordi den er fuldført. Og det giver i sig selv motivation for at nå det hele. Man kan altså sige, at min Bullet Journal har gjort mig langt mere produktiv.

Habit tracker

Sammen med din monthly log kan du lave en habit tracker. Det er ikke noget, som var en del af der originale Bullet Journal-system, men rigtig mange har alligevel taget det til sig.

En habit tracker er, som navnet antyder, en vane tracker. Her kan du måned for måned tracke dine gode og dårlige vaner. Nogle af de ting, som man ser mange bruge sin habit tracker til, er at holde styr på om man har spist slik, brugt penge, brugt tandtråd eller dyrket motion.

Din habit tracker kan du bruge til at få brudt med dine dårlige vaner eller til at lave dig nogle nye. Tilfredsstillelsen ved at sætte et kryds ud for alle de ting du tracker hver dag, kan være med til at give dig motivationen til at holde fast i dit ønske om en ny vane eller at stoppe en vane.

Din habit tracker kan du have side om side med din monthly log. Du kan også have den på din weekly log eller som et enkelt stykke papir, som du flytter med rundt på ugerne. Det er helt op til dig, og hvad du gerne vil gøre.

Samlinger

Udover at bruge selve kalender-systemet i din Bullet Journal, så kan du også have forskellige samlinger. Det kan være samlinger, som du laver i begyndelsen af bogen og refererer tilbage til hele tiden. Det kan også være samlinger, som du bruger for en stund.

For at komme med et eksempel, kan du lave en samling i november, hvor du skriver ned hvem du skal give julegaver til, om du har købt dem, hvad du har købt og om de er blevet pakket ind. Denne samling kan hjælpe dig med at holde styr på alle dine julegaveindkøb, som jo ofte kan være en ret stressende affære. Men ved at bruge din Bullet Journal, kan du gøre hele processen visuel, og det kan ofte hjælpe med at lette på stressfaktorerne.

Alt derudover

Sidst, men ikke mindst, så er der også alt det andet, som du kan bruge din Bullet Journal til. Det er kun fantasien der sætter grænser, netop fordi det er dig selv der bestemmer det hele. Nogle af de mest populære sider, som folk også laver er trackere over andre ting, fx hovedpine eller sygdomme. Mange laver også en side med braindump, hvor du kan skrive alle de ting ned, som ikke passer ind andre steder.

Derudover kan du også lave flotte tegninger eller skrive citater ned, som inspirerer dig. Der er ingen grænser – du kan gøre præcis som du har lyst til.


Jeg håber at denne guide har hjulpet dig til at komme igang. Og husk: det kan virke som en stor mundfuld at komme igang, men så snart du sidder med din Bullet Journal, så kan den også være rigtig svær at undvære igen!

Dette indlæg har 2 kommentarer

 1. Elisabeth Riiser

  Rigtig fin introduktion til Bullet Journaling ❤️

  1. Bageplan

   Hej Elisabeth,
   Tusind tak for din fine besked. Jeg er glad for, at du kan bruge guiden!

Skriv et svar